... betöltés folyamatban ...
 

 

Online tippek, hasznos tanácsok, ötletek azoknak, akik még nem
találták meg álmaik ablakát, vagy cserélnének...

Ablakcsere felújítással fűszerezve és anélkül: csak szép sorjában az összetevőkkel

Történt egyszer, hogy egy kedves ismerősöm lakás(újra)avató bulijára voltam hivatalos. Egy hónappal az esemény előtt kaptam a meghívót, amelyben az állt, hogy szeretettel várnak, és semmi ajándékot ne vigyek, mert addigra tökéletes szépségben fog pompázni minden. Aztán eltelt az egy hónap, és jött a telefon, hogy még egy hetet várni kell, de szuper lesz a buli. Aztán eltelt még egy hét, és még három, ami után csak egy SMS-t kaptam: Öltözz kantáros nadrágba, és hozz magaddal egy festőkorongot!

 

Jó buli volt... egész nap kentük a falat, mivel a festő addigra úgy be volt táblázva, hogy legközelebb fél év múlva ért volna csak rá. Nem is lett olyan a lakás, mint ami eredetileg tervbe volt véve. Mint kiderült, a nyílászárók ki- és beszerelésén csúszott minden (műemléki épületben lakik az ismerősöm, így csak fa nyílászárókat tehetett be a régi ablakai helyére). Kétszer (!) kellett kivenni és berakni az ablakokat, mert nem bíztak mindent szakemberre. No, akkor elhatároztam, muszáj elmondanom másnak is, hogy mire kell nagyon ügyelni ablakcserénél vagy épp egy lakásfelújítással egybekötött ablakcserénél...

 

 

1. A beépítés mélysége


A régi nyílászáró beépítési mélysége (főleg ha régi fatokos — kapcsolt gerébtokos ablakról van szó) általában nem egyezik meg a modern, műanyag nyílászárók méretével. Mondhatnám azt is, az egyik csónak a másik fogpiszkáló.

 

Első feladatként el kell dönteni, hogy az új és keskenyebb PVC ablakot az ablaknyílás mely részébe teszi:

  • a homlokzat külső síkjához
  • a fal közepéhez
  • vagy annál beljebb.

Miért fontos ez? Mert az elhelyezés nagyban befolyásolja az úgynevezett hőhidak kialakulását. Ha rossz az új ablak falszerkezethez viszonyított pozíciója, akkor pára keletkezhet, és kialakulhat penész. Az általános „ökölszabály” az, hogy ha más nem indokolja, akkor célszerű az ablakot a falszerkezet közepéhez igazítani.

 

Egy tapasztalt beépítő azonnal tudja, mit kell mérni a régi ablaknál, hogy az új, pontosan a megfelelő méretben készüljön el. Figyelni kell arra is, hogy az új, vékonyabb ablak miatt olyan maradhat a falnyílás, mint a csiga, ház nélkül. Meztelen. Ezért utólagos kőműves javításokra is számíthat, amit egy profi ablakos cég nagy rutinnal és szakszerűen csinál meg.

 

 

2. Ha a szigetelés is változik


Új szigetelés, új megoldandó feladatok. Ebben az esetben össze kell hangolni az ablak méretét a hőszigetelés vastagságát, valamint a könyöklő hossz és mélységi (szélességi) méretét. Például, ha a fal vastagsága megváltozik a korábbihoz képest, és az új szigetelés felhelyezésekor nem csak a külső rész lesz újraszigetelve, hanem a szigeteléssel befordulnak az ablak felé is. Ezzel nincs is baj, mert különben ott szökne meg a hő. Na, de mire kell itt figyelni?

 

Általános szabály a beforduló ablakkáva szigetelésnél, hogy a szigetelés vastagsága minimum akkora legyen, hogy eltakarja az ablak szerelési hézagját (pur hab), és rátakarjon kb. 10 mm-t a nyílászáróra. Vagyis...

 

...pontosan le kell egyeztetni a szigetelővel még a nyílászáró megvásárlása előtt, hogy az új szigetelés milyen lesz, mennyi helyet foglal el.

 

Ha nem gondoskodik arról, hogy az új nyílászáró egy úgynevezett tokszélesítéssel, és magasítással szépen tudjon illeszkedni a szigeteléshez, akkor belefuthat abba a hibába, hogy az új szigetelés kitakarja az ablak külső szélét, ami valljuk be, elég csúnya, és bizonyos esetekben még meg is nehezíti, sőt lehetetlenné teszi, hogy egy redőnyt is felszerelhessen. Egyszerűen nem fog odaférni. És akkor vagy ablak ki, művelet pedig kezdődik elölről, vagy úgy süt be majd a nyári nap meleg sugara, ahogy azt nem kívánja.

 

 

3. Párkány — kicsi a bors, de...


...könnyű vele pórul járni. A párkányok beépítésénél figyeljen arra, hogy a párkány mérete külső szigetelés esetén a szigetelés síkja alá nyúljon be. Ha ez nem lehetséges (például kész szigetelés vagy hőszigetelő vakolat miatt), akkor a párkány precíz szilikonos tömítését kell megkövetelnie a párkány és a fal csatlakozásánál, ha nem szeretné a fal mentén beszivárgó esőt nézegetni a borús estéken.

 

A párkányok mélységi (szélességi) méretének meghatározásakor figyelembe kell venni a végleges ablak elhelyezkedési pozícióját, illetve a falszerkezet hőszigetelési és vakolási megoldását. Ugyanis ezek azok a tényezők, amelyek befolyásolhatják a párkány szélességi méretét. Ha megoldható a végleges méretet a hőszigetelés felkerülése után vegye, vagy ha erre nincs mód (a rövid befejezési határidő miatt), akkor a fenti esetben említett tényezőket vegye figyelembe a párkány méretének megtervezése során.

 

 

4. Padozat


Azt mindenki tudja, hogy a hajhullást a padló állítja meg, de a padló elszúrása megállíthat egy addig simán működő felújítási menetet is. Ha az új ajtó cseréje nem jár együtt padozat-felújítással, akkor egyszerű a képlet, hiszen csak a régi ajtó méretét kell venni. Azonban ha Ön a padozatot is felújítja, akkor feltétlenül gondoskodjon a tok alatti hőszigetelésről.

 

Miért fontos ez? Ha már egy jó hőszigetelési képességű ajtót vásárol, akkor ne hagyja, hogy a lakás melege az ajtó alatt kiszökjön. Ajtók, erkélyajtók beépítésénél mindig gondoljon a tok alatti rész kellő hőszigetelésére. E célra a küszöbhöz illeszkedő toktoldó elemek kiválóan alkalmasak.

 

És mihez mérje az ajtókat? Ha a padozat az ajtó beépítése után készül, mindig az úgynevezett métervonal segítségével kell meghatározni az ajtó alsó síkját. (A métervonal az a szint, amely a végleges padlósíktól 1 méter magasságra van.) Ha kicseréli a padozatot, akkor figyelnie kell a nyílászáró alsó síkjának, és a padozat felső szintjének találkozására.

 

 

Összefoglalva...


Egyáltalán nem ajánlom, — hacsak Ön nem szakember —, hogy az ablakcserét és a felújítást házi módszerekkel igyekezzen megoldani. Sokan gondolják azt, hogy így az olcsóbb, így a gyorsabb és így lesz olyan, aminek megálmodták. Sajnos évtizedek tapasztalatai mutatják, hogy nagyon könnyű elrontani a folyamatot akár egyetlen, aprónak tűnő hibával. Ezért javaslom, hogy olyan ablakos céget keressen fel, aki jól képzett szakemberekkel, komplett szolgáltatást (felmérést, beépítést és javító kőműves munkát) is vállal.

 

 

Sikeres és örömteli felújítást kívánva üdvözlettel:

 

Bojtor Gyula

Foton Nyílászáró Szerkezeteket

Gyártó és Forgalmazó Kft.

www.fotonablak.hu

 

Legyen tájékozott és gyűjtse be időben az összes fontos információt, ami az ablakvásárláshoz szükséges, hogy értékes forintokat takarítson meg!
Most INGYENESEN hozzájuthat a nélkülözhetetlen tudnivalókat tartalmazó, online Ablaktanácsadó Kiskönyvhöz!

 

Ablaktanácsadó Kiskönyv

Online Ablaktanácsadó Kiskönyv
és 12 részes Magazin

Regisztráljon az ingyenes online Ablaktanácsadó Kiskönyvért, hogy amikor elindul ablakot választani, birtokában legyen minden fontos információ!

Regisztrálok »»

 

Online
Ablaktanácsadó
Kiskönyv és
12 részes Magazin

Regisztráljon az INGYENES online Ablaktanácsadó Kiskönyvért és 12 részes Magazinért, hogy amikor elindul ablakot választani, birtokában legyen minden fontos információ!

Regisztrálok »»

Hasznos tippek,
ötletek, tanulmányok
az optimális ablak
kiválasztásához


 

Önök írták...

„Szerintem sokak nevében köszönetet mondhatok Önöknek ezekért a tanácsokért!”

Dankó-Ferenczi Noémi
Győr

„Röviden? Közérthető, alapos és meglepően őszinte. Mindenkinek ajánlom az ablatanacsado.hu cikkeit, aki tudatosan akar ablakot venni, mégpedig jót.”

Horváth Dávid
Hajdúszoboszló

„Nagyon örülök, hogy valakinek eszébe jutott világosan magyarázni. Annyi helyen érdeklődtem már, de az eladók nagy része azt sem tudta, melyik ablak, hova, mire való. Szerintem nekik is hasznos lenne az ablaktanacsado.hu. :)”

Dávid Rebeka
Sopron

 


 

Copyright © Foton Kft.  All rights reserved  |   Felhasználási feltételek  |   Adatvédelemi nyilatkozat

Foton Nyílászáró Szerkezeteket Gyártó és Forgalmazó Kft.

Sopron, Ipar krt. 4/B, tel: (+36) 99 511 600, e-mail: foton@foton.hu

Sárospatak, Ipar utca 4., tel: (+36) 47 511 600 e-mail: fotonsp@foton.hu

Development by Wittmannsoft™